İşitme Kaybı ve Müzik

Müzik tüm insanlarda motivasyon, yaratıcılık sağladığı gibi aynı zamanda özellikle engelli çocukların sosyal ortamlara katılım, özgüven gibi duygusal ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük yeri vardır.

İşitme cihazlı veya koklear implantlı çocuklarda müzik aktiviteleri çocukların dinleme becerilerini geliştirdiği gibi bu sayede de dil ve konuşma becerileri de desteklenmiş olur. Müzikle birlikte beyine pek çok akustik bilgi göndermiş oluruz. Bu akustik bilgi zenginliği işitsel algının gelişimine büyük oranda yardımcı olacaktır.

Aynı zamanda gürültüde konuşmanın algılanması da işitme kayıplı çocuklar için önemli bir beceridir ve müziğin diğer bir katkısı da çocuğun gürültüde anlama becerisi üzerine olur.

Konuşmanın ancak işitilerek anlaşılan ve karşı tarafın duygularını (şaşırma, soru sorma…) gösteren prozodik özellikleri yani ritm, tonlama, vurgu gibi özellikleri de yine işitsel algının geliştirilmesiyle dolayısıyla müziğin büyük orandaki katkılarıyla desteklenmiş olur. İşitme kayıplı çocuklar böylelikle konuşmalardaki duygusal tonlamaların farkına varırlar ve doğru tonlamalarla konuşurlar. Tüm bunlardan anlaşılacağı gibi müzik estetik bir değer olmasının yanı sıra işitme kayıp çocuklar için çok önemli bir eğitim aracıdır.

 

Sermin Kumdakcı

Odyoloji ve Konuşma, Ses Bozuklukları Uzmanı

Fotoğraflar İsviçre/Feel The Music “Müziği Hisset”etkinliğinden

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

No Realted Post Found .