Piu Dil ve Konuşma Bozuklukları/ Ankara Dil, Konusma Terapisi- Terapisti

Otizm’i Konuştuk

Aralık ayında Otizm günleri kapsamında Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen otizm konferansında öğrencilere otizmi anlattım. Benim için çok keyifli bir sunumdu. Sunum sonunda öğrencilerle birebir tanışma ve sorularını cevapla imkanı da buldum

Otizm spektrum bozuklukları adından da anlaşılacağı gibi bir yelpazenin genel ismidir. Otizm spektrum bozuklukları; Otizm, Asperger Sendromu,  Çocukluk Çağı Dezintegratif Bozukluk ve Başka Türlü Adlandırılamayan Yaygın Gelişimsel Bozukluk gibi  farklı alt başlıklarda toplanmıştır. Tüm bu gruplara, ayrıntılı dil ve konuşma değerlendirmesi yapılıp, terapiye değerlendirme ışığında yön verilir.

Otizmli tüm çocuklar sosyal iletişim problemleri yaşarlar. Dilin sosyal ifadelerini kullanma problemleri, otizmle birlikte görülse de bazen sadece sosyal iletişim bozukluğu (pragmatik dil bozukluğu )olabilir. Bununla birlikte başka bozuklukları olan diğer çocuklar da sosyal iletişim bozukluğu problemi yaşayabilir. Sosyal iletişim problemi olan her çocuk otizm spektrum bozukluğu içinde yer alır anlamına gelmemektedir. Detaylı tanılama kriterleri bulunmaktadır. Sosyal iletişim problemi yaşayan çocuklar aynı zamanda kelime dağarcığı, gramer, okuma ve yazma gibi diğer dil problemlerine de sahip olabilirler.

Otizmi çocuklar erken müdahale edildiklerinde dil ve konuşma terapisinden olumlu, yüz güldüren sonuçlar alıyoruz. Bu  yüzden otizmli çocukların özel eğitimle birlikte mutlaka bir konuşma bozuklukları uzmanı veya dil ve konuşma terapisti ile çalışması gerekmektedir.

Detaylı bilgi için http://www.konusmasesterapisi.com/otizmspektrumbozukluklari/

 

 

Sermin Kumdakcı

Odyoloji, Konuşma, Ses Bozuklukları Uzmanı

Ankara